Droge Stijgleiding onderhoud

Voor een juiste werking van een droge stijgleiding is goed onderhoud van essentieel belang. Een droge stijgleiding zorgt immers voor (brand)veiligheid. Wie moet ik daarvoor inschakelen en hoe zit het met periodeieke keuringen? Droge-stijgleidingen.nl legt u het graag uit!

Ik ben voorzitter van een VvE, wie/wat/waar moet ik rekening mee houden betreft het onderhouden?

Als voorzitter van een VvE bent u verantwoordelijk voor het juist inplannen van het onderhoud. Als erkend onderhoudsbedrijf is onze nummer 1 tip: Hou bij wanneer al uw brandpreventie materiaal is gekeurd en wanneer dit gekeurd moet worden. U kunt dit doen middels een speciaal logboek of vraag de keuringsinstantie of ze een maand van tevoren contact met u opnemen.
Tevens bent u als gebruiker gebaat bij een goed werkende droge stijgleiding. Het gaat immers om een belangrijk onderdeel: Water brengen op plekken waar dit moeilijk kan komen. Bijvoorbeeld op de hoogste verdieping van een appartementen complex/flat. Droge stijgleidingen zijn erg uitdrogings gevoelig. Een uitgedroogde afdichting kan funest zijn voor uw leiding, door goed onderhoud kan dit voorkomen worden!
Maar wat dacht u van bijvoorbeeld vandalisme? Een goede blusleiding met zijn onderdelen bestaan vaak uit koper. Koper is een erg gewild product omdat het een hoge restwaarde heeft. Het komt (helaas) nog té vaak voor dat er onderdelen worden gestolen. Er zijn een hoop manieren om dit extra te beveiligen. Wat dacht u van bijvoorbeeld locktide? Ook voor deze oplossingen kunt u bij ons terecht. Samen kunnen wij voor een passende oplossing kijken.
Een andere (gratis) tip die wij u kunnen geven is als volgt: Maak eens per maand de blusleiding goed schoon. Weersomstandigheden kunnen de onderdelen beïnvloeden. Zodra u zorgt dat er een hoop onderdelen goed schoonblijven is de kans op lange houdbaarheid gewaarborgd! Wilt u dit niet doen? Neem dan contact met ons op: Wij leveren ook afsluitbare kasten en deksels! En als allerbelangrijkst: Laat de toevoerpunten en brandkranen vrij van objecten!!

Hoe moet ik de droge stijgleidingen laten onderhouden? Jaarlijks of 5-jaarlijks?

Het onderhouden van een droge stijgleiding gebeurt op 2 punten: Een jaarlijkse inspectie en een 5 jaarlijkse inspectie.
Jaarlijkse inspectie: Bij een jaarlijkse inspectie wordt de leiding op 24 essentiële punten getest en gecontroleerd. Alles wat wordt bevonden beschrijven we in een daarbijbehorend logboek welke wordt overhandigd aan de opdrachtgever. Uiteraard leveren wij ook inclusief een certificaat.
5-jaarlijkse inspectie: Eens per 5 jaar wordt er een test uitgevoerd waarbij de leiding net zo lang op druk wordt gebracht to de maximale persdruk. Om eventuele waterschade te voorkomen wordt de leiding eerst met lucht verkend. Hierna wordt er daadwerkelijk water door de leiding heen gepompt. Ook bij de 5 jaarlijkse keuring/inspectie beschrijven we al onze werkzaamheden in een speciaal daarvoor logboek.